Una dintre numeroasele repercusiuni ale COVID-19 în lumea muncii și a resurselor umane este creștere nivelului recrutării virtuale și online. Acestea sunt tendințele de transformare digitală care au definit secolul 21. Aceste metode erau deja în creștere, dar pandemia a accelerat în mod clar adoptarea, deoarece mai multe companii au adoptat o abordare la distanță a angajării. Dacă recrutarea virtuală și online sunt concepte relativ noi pentru tine, merită să te gândești la modul în care poți utiliza cât mai bine timpul și resursele pe care le ai și, în cele din urmă, să îți crești șansele de succes în angajare.
1. optimizează pentru telefonul mobil.
La fel ca majoritatea celorlalte domenii cheie ale afacerii - vânzări și marketing, de exemplu - recrutarea a fost constant transformată de tehnologia mobilă. Cercetările au arătat că 89% dintre candidați consideră că dispozitivele mobile joacă un rol critic în procesul de găsire a unui loc de muncă, în timp ce 45 % își folosesc telefonul pentru a căuta oportunități în fiecare zi. Prin urmare, este vital să te asiguri că diversele canale și platforme pe care le utilizezi pentru a interacționa cu solicitanții de locuri de muncă sunt optimizate pentru dispozitivele mobile.
Site-ul tău web este cu siguranță un loc bun pentru a începe. Crearea întregului site - sau cel puțin listele de locuri de muncă, paginile de carieră și informațiile de contact - prietenoase cu dispozitivele mobile te vor ajuta să fi sigur că oferi cea mai bună experiență de utilizare și să oferi candidaților acces ușor la informațiile de care au nevoie.
2.valorifică rețelele sociale
Dominația crescândă a canalului mobil este legată de importanța tot mai mare a rețelelor sociale în recrutarea modernă, având în vedere conexiunile clare dintre aceste două pietre de temelie ale lumii digitale. Cercetările au arătat că practic toți utilizatorii de social media (99%) și-au accesat conturile de pe mobil.
În ceea ce privește recrutarea, amploarea și expunerea enormă oferite de platformele sociale te pot ajuta să te asiguri că pozițiile actuale deschise sunt văzute de persoanele potrivite, inclusiv de candidații pasivi. Natura imediată, în timp real, a rețelelor sociale se poate dovedi deosebit de utilă atunci când dorești să interacționezi direct cu candidații și să stabiliți bazele unei relații.
Studiile privind utilizarea rețelelor sociale pentru angajare au arătat:
• 79% dintre solicitanți folosesc canalele sociale în căutarea unui loc de muncă
• 84% dintre organizații recrutează prin intermediul rețelelor sociale și 9% intenționează să înceapă acest lucru
• 70% dintre managerii de recrutare spun că au angajat cu succes prin intermediul rețelelor sociale