Informații despre muncă temporară

Ce este munca temporară? Care sunt avantajele pentru companii și lucrătorii temporari? De ce este atractivă munca temporară?

Ce este munca temporară?

Așa funcționează munca temporară
În cazul muncii temporare, un furnizor de servicii de personal, cum este Randstad, lasă personalul clienților pentru o perioadă limitată de timp. Lucrătorul temporar are, de obicei, un contract permanent cu Randstad. Cu toate acestea, lucrătorul temporar are sarcini temporare și care se pot schimba în cadrul companiei clientului. Angajarea temporară oferă solicitanților, de exemplu, posibilitatea de a cunoaște diferite companii, departamente și activități și de a se recomanda pentru angajarea directă în compania clientului.

Munca temporară din perspectiva companiei
În timp, lucrătorii temporari au devenit o parte indispensabilă a economiei germane. În ziua de azi, pe fondul schimbărilor rapide în lumea afacerilor, planificarea pe termen lung a afacerii a devenit mai dificilă. Pentru a nu pierde comenzile în fața concurenței, companiile trebuie să reacționeze rapid și flexibil. Pentru a face acest lucru, de multe ori au nevoie de personal flexibil care poate sprijini forța de muncă de bază, dacă este necesar.

Munca temporară este o soluție pentru companiile care:

 • se află la capacitate înaltă și fluctuantă
 • au nevoie de personal suplimentar și cunoștințe (know-how) pentru a implementa proiecte și inovații
 • prezintă un deficit de personal din cauza bolilor, concediului de maternitate, concediului parental sau perioadelor de concediu

Cooperarea dintre furnizorii de servicii de personal, companiile clienți și lucrătorii temporari se bazează pe așa-numita relație triunghiulară a muncii temporare:

Furnizorul de servicii de personal își lasă lucrătorii temporari permanenți către compania clientă pentru o perioadă limitată de timp. În acest context, termenul "creditor" este utilizat pentru furnizorul de servicii de personal și termenul "angajator" pentru compania clientă. Baza contractuală dintre cele două este contractul de muncă temporar.

Actorii din cadrul relației triunghiulare de muncă temporară

Lucrătorul temporar

 • are un contract de muncă permanent cu furnizorul de servicii de personal (angajatorul său) cu toate drepturile și obligațiile ca și ceilalți angajați
 • își desfășoară munca la o companie clientă

Compania client

 • integrează lucrătorul temporar în procesele sale operaționale
 • are autoritatea de a emite instrucțiuni angajatului în serviciul pentru clienți
 • plătește remunerația furnizorului de servicii de personal pentru utilizarea lucrătorului temporar

Furnizorul de servicii de personal

 • este angajatorul lucrătorului temporar cu toate drepturile și obligațiile asociate
 • este responsabil pentru remunerația, plata continuă a remunerației în caz de boală și acordarea concediului
 • intermediază angajații în sarcini adecvate la companiile clienți și asigură calificarea și formarea lor ulterioară

Muncă temporară sau de agenție?

Termenii muncă temporară și muncă de agenție reprezintă același lucru.

Ne îndepărtăm în mod expres de termenul „muncă temporară de agenție”. Termenul „împrumut” înseamnă livrarea gratuită a lucrurilor. Prin urmare, termenul „muncă de agenție” nu este doar greșit, ci discriminează și lucrătorii temporari.

Întrebări frecvente: De ce să alegi un loc de muncă temporar?

 • Ce oportunități oferă angajarea temporară angajaților?

  Atât angajații cu experiență, cât și cei fără formare profesională, absolvenții universitari, cei dispuși să schimbe locul de muncă și cei care se întorc la muncă beneficiază de oportunitățile oferite de munca temporară:

  • Mulți angajați folosesc munca temporară pentru o etapă de orientare în carieră: câștigă experiență profesională, cunosc diferite industrii, companii și colegi. Își extind abilitățile, propria rețea și orizonturile lor personale.
  • Lucrătorii temporari își îmbunătățesc șansele pe piața muncii. Datorită unui număr mare de calificări și oportunități de formare continuă, aceștia continuă să-și dezvolte abilitățile, spre exemplu, în timpul programului de lucru sau în cursuri intensive cu normă întreagă.
  • Oamenii care nu au lucrat mult timp folosesc munca temporară ca o modalitate simplă de a reveni la muncă. Două treimi din lucrătorii temporari caută de lucru înainte de a fi angajați sau nu au fost angajați deloc. (Sursa: Statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, prima jumătate a anului 2018)
  • După o anumită perioadă de timp, un număr mare de lucrători temporari sunt preluați de o companie clientă într-o poziție directă. La Randstad, media este în jur de 20-30 la sută.
 • Cât câștigi în munca temporară?

  Marea majoritate a furnizorilor de servicii de personal își plătesc angajații în conformitate cu contractul colectiv - inclusiv Randstad. Lucrătorii temporari cu cunoștințe speciale și calificări deosebit de căutate sunt, de asemenea, plătiți cu mai mult decât ce presupune contractul colectiv. În plus, pot exista costuri suplimentare în funcție de industrie și durata utilizării. Lucrătorii temporari Randstad au un venit care depășește salariul minim legal. Șn calitate de lucrător temporar, beneficiezi de o relație de muncă regulată și primești beneficii suplimentare, cum ar fi concedii de vacanță și bonusuri de Crăciun, în conformitate cu convenția colectivă.

 • Cât de repede se găsește un loc de muncă temporar de agenție?

  La această întrebare nu se poate răspunde în general, pentru că mulți factori trebuie luați în considerare. Se poate întâmpla atât de repede încât solicitarea și angajarea să aibă loc în aceeași zi, pe când, alteori, din păcate, nu există deloc angajări.

  Facem tot ce ne stă în putință pentru a găsi sarcini pentru tine la companiile noastre clienți, în conformitate cu interesele, abilitățile și calificările de care dispui.

 • Cât durează o sarcină de muncă temporară la o companie?

  În principiu, orice perioadă de timp este concepută până la atingerea perioadei maxime de leasing reglementate legal - de la câteva ore la mai multe luni. Cât timp este angajat cineva la o companie depinde de o serie de factori, de exemplu, tipul de activitate, motivul utilizării flexibile a personalului la client etc. Pentru o planificare cât mai bună, furnizorul de servicii de personal este în contact strâns cu compania clientă și cu lucrătorii temporari.

 • La ce trebuie să fiu atent în timpul angajării temporare?

  În cadrul angajării temporare, începătorii și angajații cu mulți ani de experiență profesională primesc oportunități de carieră interesante. Dar nu fiecare furnizor de servicii de personal oferă aceleași condiții bune și oportunități de angajare atractive. Îți oferim sfaturi utile despre cum să găsești furnizorul de servicii de personal potrivit pentru tine.

  Ce distinge un bun furnizor de servicii de personal? Ca parte a unei conversații inițiale cu o persoană de contact de la agenția de angajare temporară, pur și simplu verifică angajatorul:

  Agenția de recrutare oferă

  • un contract de muncă permanent și salariu conform convenției colective sau mai mult dacă ai o calificare superioară?
  • plată punctuală și remunerație pentru servicii suplimentare?
  • posibilitatea de a discuta pe baza domeniului de responsabilitate și despre instrucțiunile necesare înainte de repartizarea la o nouă companie client?
  • măsuri de formare suplimentară și calificare a angajaților, în funcție de cerințele companiei clienți?
  • structuri complete ale comitetului de întreprindere pentru a reprezenta toți angajații?
  • sprijin individual, inclusiv sfaturi de carieră de la o persoană de contact permanentă?
  • Îmbrăcăminte de siguranță și de lucru, precum și revizuiri periodice ale condițiilor de siguranță din companiile clienți?
  • toate drepturile și obligațiile pe care le au și ceilalți angajați: protecție împotriva concedierii, sănătății, accidentelor, pensiilor, șomajului și asigurării de îngrijire pe termen lung, precum și concediilor plătite? o rețea densă de sucursale, astfel încât să fie garantate asistența și colaborarea cu companii în vecinătatea locației tale?
 • De ce ar trebui candidații să aleagă Randstad ca angajator?

  Lucrătorii noștri temporari se bucură de securitatea unui loc de muncă la liderul pieței germane și globale. În plus față de negocierile colective (BAP / DGB) și, de obicei, de relațiile de muncă deschise, oferim beneficii sociale extinse și cooperarea cu un centru medical al companiei. Te poți aștepta la sarcini de muncă de la companii de renume din diverse industrii.

  Beneficiezi de accesul la rețeaua noastră densă de locații la nivel național. Consultanții noștri de personal sunt experți pe piața locului de muncă local, îți oferă sfaturi individuale și găsesc locul de muncă potrivit pentru tine. De asemenea, oferim o varietate de oportunități de calificare și formare continuă.

  În calitate de angajator, Randstad este convingător în multe privințe, dovadă fiind diversele premii.

 • Munca temporară are loc doar în sectorul cu calificare scăzută?

  Un aspect important al angajării lucrătorilor calificați în munca temporară este în industria prelucrătoare și, în general, în industrie. În special în perioadele în care există un deficit de lucrători calificați, companiile necesită personal flexibil și în alte domenii, de exemplu, în sectorul comercial și medical. Inginerii și specialiștii în IT pot găsi, de asemenea, locuri de muncă temporară atractive.

  • Servicii bancare: Cauți oferte de locuri de muncă pentru poziții precum consilieri clienți, agent de credite sau administratori de afaceri?
  • Call center: Oferim oferte de locuri de muncă pentru agenții de call center de intrare / ieșire, lideri de echipă, consilieri clienți și angajați în serviciul clienți.
  • Industrie și comerț: Căutăm candidați pentru profesii electrice, ca tâmplari, asistenți de laborator și bucătari
  • IT, inginerie și tehnologie: vezi acum joburi pentru specialiști, ingineri și tehnicieni IT!
  • Medicină și asistență medicală: oferte de locuri de muncă ca asistent medical geriatric, specialist de laborator, paramedic, medic și multe altele!
  • Comercial: ai dori să lucrezi în vânzări - în interiorul și în afara biroului, ca funcționar de birou sau la achiziții?
  • Producție și comerț: găsim locuri de muncă adecvate pentru asistenți de producție, șoferi de stivuitoare, asistenți pentru depozite și logistică, precum și pentru culegători de comenzi

8 lucruri despre munca temporară

 1. Munca temporară este în conformitate cu principiilor legale.
 2. Munca temporară este în conformitate cu contribuțiile la asigurările sociale.
 3. Contractele colective actuale înseamnă că salariile temporare sunt mai mari decât salariul minim.
 4. După o anumită perioadă de angajare, un lucrător temporar primește același salariu ca forța de muncă permanentă (salariu egal).
 5. Munca temporară este un indicator timpuriu al evoluțiilor de pe piața muncii (Sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).
 6. Majoritatea lucrătorilor temporari care fac obiectul contribuțiilor la asigurările sociale (83%) lucrează cu normă întreagă (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, medie anuală 2020).
 7. Muncă temporară integrată: În perioada iulie 2019 - iunie 2020, în medie 51.000 de refugiați au fost angajați ca lucrători temporari (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).
 8. Proporția de lucrători temporari din Romania, măsurată prin numărul total de angajați (rata de penetrare), este în prezent de 2,2% (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).

De ce este munca temporară importantă pentru companii?

 • Cum contribuie angajarea temporară la asigurarea competitivității?

  Angajarea temporară oferă companiilor flexibilitatea de care au nevoie urgentă pentru a implementa proiecte și inovații și pentru a face față comenzilor. Este un element esențial al competitivității companiilor din Germania și, prin urmare, cheia securizării locației. Multe companii lucrează cu agenții de recrutare pentru a-și asigura nevoile de personal.

 • Ce avantaje au companiile atunci când folosesc munca temporară?

  Pentru multe companii, munca temporară este nu doar un element important de flexibilitate, ci și un mod de recrutare a personalului. Modelul de muncă temporară ajută companiile în primul rând să obțină o imagine precisă a angajatului, să se cunoască și să verifice dacă sunt îndeplinite așteptările. În același timp, angajatul poate testa singur în condiții reale dacă firma clientului i se potrivește.

 • Ce plătește compania clientă furnizorului de servicii de personal?

  Baza cooperării dintre furnizorul de servicii de personal și companie este un contract de muncă temporar. Acesta reglementează, printre altele, ceea ce se plătește pe oră pentru angajarea lucrătorului temporar către furnizorul de servicii de personal. Această sumă se mai numește „rata de facturare”.

  În general, valoarea taxei este alcătuită din diferite componente, cum ar fi
  cheltuielile salariale ale lucrătorului temporar, inclusiv indemnizațiile plătite industriei și taxele egale pentru salariul temporar, și
  cota de cost a furnizorului de servicii de personal
  Marea majoritate a furnizorilor de servicii de personal își plătesc angajații cel puțin în conformitate cu acordul colectiv.

 • Pot fi preluați și lucrătorii temporari de către client?

  Pot fi preluați și lucrătorii temporari de către client?
  În timpul leasingului angajaților, condițiile-cadru din compania client se pot schimba: trebuie ocupat un post permanent. Se întâmplă adesea ca firma clientă să fie atât de convinsă de lucrătorul temporar și de munca sa încât să vrea să îl preia. Asta înseamnă că oferă lucrătorului temporar un contract de muncă pentru angajare direct în compania sa. Reglementările pentru acest caz sunt convenite în prealabil în contractul de muncă temporar dintre furnizorul de servicii de personal și compania client.

 • Cum poți recunoaște un furnizor de servicii de personal respectabil?

  Cum poți recunoaște un furnizor de servicii de personal respectabil?
  Un indicator important consistă în faptul că furnizorul de servicii de personal aplică convențiile colective negociate între asociații și sindicate. De asemenea, el acordă atenție implementării altor reglementări, cum ar fi majorările din industrie, plata egală și respectarea perioadei maxime de leasing. Un bun furnizor de servicii de personal este alături de client precum un partener.

  În plus, oferta de calificări personalizate și oportunități de formare suplimentară pentru lucrătorii temporari, precum și un comitet de întreprinderi la nivel național din partea furnizorului de servicii de personal pot sublinia faptul că furnizorul este serios și de încredere.

  Diversitatea devine o cerință tot mai importantă. Angajații din medii culturale diferite lucrează adesea împreună în companii. Astfel, mari furnizori de servicii de personal se implică activ în contextul proiectelor care promovează integrarea pe piața muncii.

  Un portofoliu larg de servicii poate reprezenta, de asemenea, calitatea și experiența furnizorului. Un furnizor de servicii de personal care activează pe piață de mai mulți ani are de obicei o vastă expertiză.

  Un alt avantaj al unui furnizor de servicii de personal respectabil este analiza pe care o face la locul de muncă înainte de a plasa un lucrător temporar pentru prima dată la client. De exemplu, acesta poate clarifica măsurile importante de siguranță a muncii împreună cu clientul. În plus, este necesar să acorde prioritate muncii și măsurilor de siguranță, precum și asistenței medicale preventive.

  Poți determina furnizorul de servicii de personal potrivit folosind următoarele întrebări cheie:

  • Există un permis de muncă temporară?
  • Există un membru al uneia dintre asociațiile majore din industrie?
  • Angajații sunt plătiți în mod echitabil în conformitate cu convenția colectivă?
  • Se aplică reglementările privind majorările din industrie, plata egală și perioada maximă de leasing?
  • Siguranța muncii este o prioritate ridicată?
  • Este minimizat riscul răspunderii subsidiare?
  • Există certificate de autorizare actuale?
  • Există un comitet de întreprindere?
  • Există un portofoliu larg de servicii și o rețea națională de locații?
  • Furnizorul de servicii de personal are experiență în industrie?
  • Persoanele de contact ale furnizorului de servicii de personal sunt competente din punct de vedere tehnic față de firma clientului?
 • De ce ar trebui companiile să aleagă Randstad?

  De ce ar trebui companiile să aleagă Randstad?
  În calitate de lider mondial pe piață și numărul unu în Germania, avem o rețea densă, la nivel național, de locații. Consultanții noștri de personal sunt experți pe piața locului de muncă local, deoarece poartă discuții în fiecare zi cu solicitanții care caută o nouă perspectivă profesională. Prin grija acordată clienților și lucrătorilor temporari, ei se asigură că ambele părți sunt potrivite una pentru cealaltă. Dezvoltăm concepte individuale de personal pentru nevoile tale care constau în combinarea diferitelor servicii. În plus, te susținem cu soluții inovatoare, cum ar fi înregistrarea electronică, astfel încât să te poți concentra pe deplin asupra proiectelor în desfășurare.

  Randstad permite solicitanților și lucrătorilor temporari să obțină calificări focusate pe practică prin intermediul Academiei Randstad. Cu măsuri pentru dezvoltarea profesională și personală, promovăm activ abilitățile și extindem în mod sistematic pregătirea specifică. Scopul nostru este de a face compania ta mai reușită și mai competitivă cu o forță de muncă calificată.

 • Cum funcționează colaborarea?

  Cum funcționează colaborarea?
  Dacă o companie a decis să utilizeze personal flexibil, aceasta angajează un furnizor de servicii de personal. Următoarele întrebări ar trebui clarificate:

  • Ce posturi ar trebui ocupate?
  • Cum arată locul de muncă?
  • Ce calificări sunt necesare pentru acest lucru?
  • Câți lucrători temporari sunt necesari?
  • Pentru ce perioadă de timp este necesar personalul?
  • Este implicat comitetul de muncă?
  • Cine este persoana de contact pentru furnizorul de servicii de personal din companie?
  • Cum ar trebui să arate pregătirea angajatului?
  • A fost clarificat subiectul siguranței la locul de muncă? (Echipament de protecție, instrucțiuni etc.)

  Cu cât sunt formulate mai precis cerințele clienților, cu atât mai eficientă poate fi efectuarea căutării personalului. Furnizorii de servicii de personal se ocupă de nevoile companiilor, precum și de îngrijirea lucrătorilor temporari și recrutarea solicitanților cu o mare varietate de calificări. Pe baza cererii de personal a unei companii, furnizorul de servicii de personal caută candidați potriviți și face preselecția. Candidații care par adecvați sunt prezentați companiei, care ia decizia finală.

  Baza cooperării dintre furnizorul de servicii de personal și compania client este întotdeauna un contract de leasing al angajaților încheiat înainte de începerea sarcinii de lucru.

 • Ce industrii lucrează cu furnizorii de servicii de personal?

  Datorită succesului ridicat al muncii temporare, aproape fiecare industrie (cu condiția să fie permisă legal) lucrează cu furnizorii de servicii de personal.

  O atenție sporită este asupra angajării lucrătorilor temporari în industria prelucrătoare, logistică și industrială. În perioadele în care există un deficit de muncitori calificați, companiile din alte sectoare solicită, de asemenea, personal flexibil, de exemplu, în sectorul comercial și medical. Inginerii și specialiștii în IT pot găsi, de asemenea, locuri de muncă atractive pentru angajarea temporară.

  Randstad oferă companiilor din toate industriile personal calificat ca parte a angajării temporare.

 • De ce este greșit să spunem că munca temporară înlocuiește personalul permanent?

  Studiile științifice arată că munca temporară nu înlocuiește angajații permanenți, ci mai degrabă ajută la asigurarea acestora. În cazul volumului mare de comenzi, personalul permanent este adesea construit în paralel cu munca temporară. Doar 2% dintre companiile care folosesc lucrători temporari reduc personalul permanent. (Sursa: BAP, Fundația Hans Böckler, IAB, Fundația Bertelsmann)

Ești pregătit pentru un loc de muncă nou?

Găsește locuri de muncă temporare vacante online cu ușurință prin intermediul platformelor de locuri de muncă Randstad.

găsește oportunități de muncă

alege randstad

Dedicăm o echipă specializată în livrarea serviciului de muncă temporară și bază de date solidă și diversificată, dezvoltată în cei peste 11 ani de activitate.

Înțelegem și adaptăm soluțiile la tendințele pieței muncii.

Răspundem prompt și suntem disponibili imediat pentru clienți și candidați.

learn more

Istoria muncii temporare

Principiul muncii temporare a luat naștere în SUA când un avocat avea nevoie de un înlocuitor temporar pentru un angajat bolnav. În 1960, Frits Goldschmeding a fondat Randstad Holding în Olanda. Câțiva ani mai târziu, Randstad și-a deschis primul birou în Republica Federală Germania. De atunci, ajutăm companiile să găsească lucrători flexibili. Astăzi putem privi în urmă la peste 50 de ani de muncă temporară de succes în Germania.

istoria companiei

solicitare ofertă

click pentru detalii