Sfaturi pentru prima zi:

  • Documentează-te despre istoria companiei, verifică canalele de social media
  • Ia-ți puțin timp liber înainte de a începe un nou rol, supranumită și  "vacanța dintre joburi
  • Îmbracă-te corespunzător pentru a face o bună impresie
  • Pune cât mai multe întrebări relevante rolului

Prima zi la noul loc de muncă este o perioadă stresantă pentru toată lumea. Intri într-un mediu nou, plin de oameni pe care probabil că nu i-ai întâlnit niciodată. Îți este teamă de reacția noilor colegi, ești agitat că poate nu te încadrezi sau nu poți satisface așteptările noului tău angajator.

Aceste sentimente sunt perfect normale, dar poți atenua o parte din presiune, făcând câțiva pași simpli.

Documenteaza-te despre istoria companiei

Ar trebui să știi deja câte ceva despre noii tai angajatori, înainte de a-ți începe noul program și îți propunem să  este faci cercetări suplimentare. Accesează site-ul web al companiei și află cum au reușit să ajungă în acest punct,care este personalul de conducere și cultura organizațională. S-ar putea să găsești informați ce te vor ajuta să conturezi o idee mai bună despre persoanele pe care le vei întâlni.

Citește despre companie pe canalele social media

Poți utiliza canale social media pentru a obține mai multe informații. Noul tău angajator va avea cel mai probabil pagini de profil și este posibil să te poți conecta cu persoane care lucrează deja în companie prin intermediul acestora. Acest lucru va ajuta la anularea barierelor sociale inițiale. Profitați de toate resursele disponibile pentru a vă informa. 

social media
social media

Ia-ti puțin timp liber înainte de a începe-vacanța dintre joburi

Dacă este posibil ia-ți cateva zile de concediu între joburi. Acest lucru te va ajuta să te liniștești și să îți pui în ordine gândurile pentru a nu avea un start mai obositor la noul loc de muncă. De asemenea, îți va permite să îți evaluezi performanța în vechea slujbă și să decizi modificările pe care dorești să le faci în obiceiurile de muncă. Un nou loc de muncă este un nou început și ai șansa de a lasa greșelile din trecut în spatele tau.

Imbraca-te corespunzător pentru a face o bună impresie

Când ziua cea mare va venii, fi sigur ca ești îmbrăcat corespunzător. Ca nou venit nu vrei sa ieși în evidență prin faptul că ești mult prea elegant sau casual îmbrăcat. Daca nu ești sigur de ținuta pe care urmează să o îmbraci, ține cont că o ținută smart-casual este cea mai bună variantă.Dacă ai reușit sa te interesezi despre companie, așa cum te sfătuiam, sigur o să ai măcar o mica idee despre cum ar trebui sa te îmbraci.

Pune cât mai multe întrebări

La sosire, noul tău manager sau alt supraveghetor te vor saluta iar după aceea îți vor găsi pe cineva care să-ți arate compania și să-ți facă introducerea cu o parte din personal. Poți fi așezat lângă cineva pentru a învăța lucrurile mai ușor avand contact direct cu acțiunile pe care acesta le executa. Dacă nu ți se oferă un mentor, atunci încearca să ceri unul.

Pune cât mai multe întrebări
Pune cât mai multe întrebări

Nu o sa înțelegi totul...momentan

Începutul este o perioada de acomodare, nimeni nu are așteptări de la tine sa înțelegi totul perfect și să știi să le faci pe toate perfect. Este un moment pentru învățare și formarea relațiilor cu noii tăi colegi. Va fi provocator dar și plin de satisfacție și va exista întotdeauna cineva cu mai multă experiență în companie care te poate ajuta daca-i ceri ajutorul.

După o săptămână sau două, te vei întreba de ce erai atât de îngrijorat. O să începi să lucrezi din ce în ce mai bine și în plus vei avea noi prieteni.