Găsirea locului de muncă potrivit nu este ușoară. Dar, deși poate fi un proces lung și poate, uneori chiar plictisitor, obținerea lui este foarte satisfăcătoare.

Ține cont de faptul că parcursul tău profesional și cariera ta, depinde foarte mult de experiența pe care o acumulezi în timp. Totodată, dacă descoperi domeniul care te atrage cel mai mult în lumea muncii, vei putea avea un viitor profesional care să te mulțumească pe deplin.

La Randstad ne dorim să te ajutăm cu îndeplinirea obiectivelor de carieră și în găsirea unui jobul ideal în funcție de profilul tău. Așadar, am făcut o listă mai jos cu sectoarele cu cea mai mare cerere de angajare în prezent și în care poți avea o carieră de lungă durată.

Team working on a Google Jamboard in an office.
Team working on a Google Jamboard in an office.

sectoarele cu cea mai rapidă creștere

Pe piața forței de muncă există anumite sectoare care sunt mai predispuse la creștere, depinzând întotdeauna, desigur, de situația prin care trece țara și de inovația și tendința noi care apar.

Principalele sunt următoarele:

logistică

Unul dintre sectoarele ce prezintă printre cele mai mari cereri de angajare este cel al logisticii. Transportul tuturor tipurilor de bunuri este în continuare necesar, iar datorită digitalizării, acest sector este în continuă creștere, ceea ce se traduce printr-o creștere semnificativă a locurilor de muncă ce trebuie ocupate.

Cele mai căutate posturi sunt cele de personal de depozit, operatori, personal de recepție, depozitare și expediere, coordonatori ai lanțului de aprovizionare, șoferi și chiar personal de pregătire a comenzilor.

Pe de altă parte, toate acestea duc la creșterea cererii de profesioniști și în domeniul transporturilor. Una dintre principalele cereri ale consumatorilor cu privire la comenzile lor este ca acestea să fie livrate rapid, așadar sunt necesari șoferi și personal de livrări.

energie regenerabilă

Energiile regenerabile sunt cheia prezentului nostru, dar mai ales a viitorului.  Creșterea importanței sustenabilității, a grijii pentru mediu și a reducerii poluării duce la faptul că un alt sector cu o foarte mare cerere de angajare în România este cel legat de energiile regenerabile.

În plus, nu numai inginerii de energii regenerabile sunt căutați, ci se deschide și o gamă largă de posibilități pentru tehnicieni de întreținere, personal specializat în sustenabilitate, personal administrativ, și chiar oameni de vânzări.

sănătate

Sectorul sănătății este unul dintre pilonii locurilor de muncă. Îmbătrânirea populației contribuie la crearea unei nevoi de specialiști pe diferite ramuri: medici, asistenți medicali, îngrijitori, laboranți, personal administrativ, terapeuți, fizioterapeuți. Domeniul medical poate fi unul ofertant atât din punct de vedere al evoluției în carieră cât și a câștigurilor. Începând cu 1 iunie 2024 salariile angajaților din sistemul public de sănătate vor beneficia de creșteri substanțiale, conform unei noi reglementări a legii salarizării din sistemul medical.

În plus, progresele medicale și noile tehnologii permit efectuarea de noi cercetări care deschid calea către multe alte locuri de muncă în care să te dezvolți.

sectorul IT

Trăim în era digitală, unde informatica și telecomunicațiile sunt esențiale pentru viața noastră de zi cu zi. Prin urmare, într-o eră în care tehnologia este în fruntea inovației, toate companiile își caută locul pentru a se adapta noului mediu. Inteligența artificială, IoT, informatica... toate acestea duc la crearea de locuri de muncă pentru dezvoltatori software, tehnicieni de suport, analiști de date, sau experți în securitate cibernetică.

sectorul auto

În linie cu secțiunea anterioară, noile tehnologii au invadat și sectorul auto, unde se deschid posibilități infinite de a crea noi contexte, cum ar fi sistemele de conducere autonome sau mașinile electrice.

Acest lucru face ca unele dintre locurile de muncă cele mai solicitate să fie pentru tehnicieni în robotică și domeniul auto, dar deschide și noi locuri de muncă pentru mecanici sau designeri industriali.

alimentație

Domeniul alimentar continuă să fie sectorul prin excelență unde se caută mai mult personal. Sunt atât de multe arii care îl implică încât există locuri de muncă multiple în diferite categorii.

În plus, se deschid noi așteptări legate de locurile de muncă, cum ar fi pozițiile de ingineri agricoli, personal de întreținere, personal de control al calității, operatori, comercianți, vânzători, asistenți de vânzări, sau șefi de fabrică.

sfaturi pentru a începe să cauți un loc de muncă

La Randstad căutăm locul de muncă potrivit pentru cerințele și aptitudinile tale. Prin urmare, ne dorim să îți oferim o serie de sfaturi ce te vor ajuta să găsiți jobul pe care îl căutați pentru a te dezvolta în carieră.

Primul pas este să fii clar cu privire la ceea ce îți place să faci. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să fii realist și să ții cont și de capacitățile, pregătirea și experiența ta.

Prin urmare, dacă ai un obiectiv de carieră pentru viitor, îți recomandăm să încerci să obții toată pregătirea de care ai nevoie în acest sens. Astfel pașii pentru a-ți atinge obiectivele vor fi cât mai simpli cu putință.

Al doilea pas este să redactezi un CV actualizat, real și veridic. Evită să minți sau să exagerezi în CV. Dacă o faci, angajatorii vor observa la interviu și vei putea pierde oportunitatea.

Caută diferitele oferte de locuri de muncă pe care le avem pe platforma noastră și aplică la cele care te interesează și crezi că ți se potrivesc. Ceea ce poți oferi tu ar trebui să fie ceea ce caută angajatorii pentru job.

Trimite-ne CV-ul tău actualizat și spune-ne cum arată locul de muncă ideal pentru tine. Dacă nu găsești pe pagina noastră o ofertă de muncă ce îți surâde, ne poți spune cum arată aceasta pentru tine, iar de îndată ce se ivește o astfel de oportunitate, te vom putea contacta pentru a discuta despre ea.

Când consultanții noștri te vor contacta, pregătește-te bine pentru interviu. Nu vorbi urât despre companiile la care ai lucrat în trecut și gândește-te la posibilele răspunsuri pe care le vei da la întrebări tipice precum: ”de ce vrei să lucrezi cu noi?” sau ”de ce ai plecat de la fostul loc de muncă?”

Odată ce interviul a luat sfârșit, nu uita că este important să mulțumești pentru că te-au luat în considerare.

Așadar, acum că știi care sunt sectoarele cu cea mai mare cerere de angajare, apucă-te de treabă și dă startul carierei mult dorite!

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile