Managerii HR și recrutorii primesc mii de cereri pe zi având timp să petreacă aproximativ șase secunde pe fiecare CV înainte de a decide dacă vor să vorbească cu solicitantul locului de muncă pentru a afla mai multe detalii.

Deși nu este nimic în neregulă cu un CV tradițional alb-negru, CV-urile creative au devenit din ce în ce mai populare, în special în rândul tinerilor. Un CV unic, care iese în evidență, poate captiva în mod eficient atenția angajatorului și îi demonstrează creativitatea chiar înainte de a-și lua timp să-l citească în detaliu.

Deși este posibil să nu fie necesare pentru unele sectoare puțin mai tradiționale, cum ar fi bancar și contabilitate, CV-urile creative sunt cu siguranță binevenite. CV-urile creative pot fi folosite ca mijloc de demonstrare a capacităților pentru joburi care includ elemente de artă, design, inginerie sau tehnologie. De la CV-uri sub forma unui infografic colorat la unul înfășurat în jurul unui candy bar, iată câteva idei creative de CV-uri care s-au remarcat.

cele mai bune idei de CV-uri creative care ne-au atras atenția

1. CV video

Având în vedere cât de răspândite sunt astăzi videoclipurile ca mijloc de a consuma informații, nu este deloc o surpriză. Prezentarea CV-ului  într-un format video poate fi varianta preferată pentru unii angajatori, deoarece vă prezintă creativitatea și abilitățile în scenariu, editare și arta povestirii.

Un CV video poate chiar ajuta recrutorul să ia o decizie mai informată dacă ar trebui să te invite la un interviu. Un videoclip de 60 de secunde poate oferi intervievatorului  un sentiment al modului în care comunicați și vă purtați, ceea ce reprezintă mai multe informații decât poate furniza un CV scris.

2. CV-ul într-un joc interactiv

Unul dintre cele mai distincte și ambițioase CV-uri interactive, pe care l-am văzut până acum pe internet, este în formatul unui joc video interactiv. Pentru majoritatea oamenilor, crearea CV-ul lor ar dura cel mult câteva ore. Cu toate acestea, lui Robby Leonardi, pentru crearea CV-ul său în formatul unui joc video interactiv, i-a trebuit câteva luni.

CV-ul lui Leonardi arată un nivel excepțional de dăruire și atenție la detalii, pe lângă calitățile creative necesare pentru a se gândi la un astfel de lucru extrem de original și disciplina pentru a-l executa de fapt. În rezultatul final își prezintă abilitățile în proiectarea, programarea și codificarea jocurilor, precum și diferitele alte competențe pe care le-a enumerat în acest CV foarte antrenant și stimulant.

3. construiți un site ca CV

Dacă aplici pentru o funcție la compania ta de vis, o modalitate creativă de a ieși în evidență este să vă personalizați și să dedicați aplicația în întregime acestora. De exemplu, Alice Lee a construit un site web de o singură pagină doar pentru a vorbi cu Instagram și pentru a demonstra care ar fi aptitudinile ei; Philippe Dubost a reprodus o pagină a unui produs Amazon, in care prezenta experiențele sale anterioare ca recenzii despre produse și maturitatea abilităților ca recenzii ale clienților.

Această abordare ar putea foarte bine să dea roade dacă site-ul tău web este construit în conformitate cu profilul potențialului angajator vizat. Arată că aveți o înțelegere aprofundată a viziunii lor corporative și ofertelor de produse, dar și abilitățile și dedicația de a merge mai departe pentru a atrage atenția angajatorului. Această opțiune va fi potrivită în special dacă solicitați o poziție în proiectarea site-ului web sau în publicitatea digitală.

4. CV atractiv vizual

Dacă proiectarea unui joc video sună puțin prea avansat pentru tine, un mod mai tradițional, dar totuși inovator, de a vă prezenta creativitatea într-un CV convențional este prin proiectarea acestuia într-un format neconvențional. Fie că este vorba de designul CV-ului tău ca infografic sau folosind culori, modele și fonturi vibrante, un CV captivant vizual va atrage în continuare atenția, dar este mai puțin riscant și laborios decât alte tipuri de CV-uri creative.

Există mii de șabloane de CV creative, colorate și atrăgătoare din punct de vedere vizual, online pentru a vă personaliza și crea CV-ul. Există, de asemenea, producători de infografice fără probleme, precum Canva sau Piktochart, pentru cei fără abilități de proiectare tehnică. Doar asigurați-vă că imaginea este păstrată la o dimensiune minimă a fișierului (sub 1 MB), astfel încât cei de la HR să nu aibă probleme la descărcarea CV-ului.

Dacă te simți un pic mai aventuros, poți încerca, de asemenea, să utilizezi instrumente simple de animație video, cum ar fi Biteable, Animoto sau Doodly, pentru a crea un CV animat. Aceste platforme oferă diverse șabloane video, ilustrații și opțiuni de animații pentru a te ajuta să creezi un CV captivant și creativ.

CV-urile creative nu sunt pentru tine?

Există roluri în care nu este necesar un CV creativ, cum ar fi contabilitate, finanțe sau resurse umane, acest lucru fiind normal. 

CV-ul tău trebuie conceput având în vedere rolul și angajatorul. Va fi o pierdere totală de timp dacă ai petrecut zile proiectând un CV care nu comunică în mod eficient abilitățile și competențele necesare pentru rol. Mulți recrutori și manageri HR se uită în continuare la seturile de competențe și la experiențele de lucru relevante care se acumulează de-a lungul anilor atunci când selectează candidații la interviu.

Ne place să primim CV-urile noilor talente, fie că este vorba de un simplu document Word alb-negru sau de un videoclip. Dacă ai CV-ul pregătit, trimite-l și te contactam dacă apare o oportunitate adecvată.