Sectorul alimentar a generat locuri de muncă în timpul crizei

Fără îndoială, industria alimentară și sectorul distribuției știu să facă față unei situații atât de dramatice. De la izbucnirea crizei, au depus eforturi pentru a garanta aprovizionarea necesităților de bază a populației, respectând măsurile și protocoalele de securitate cerute pentru a îndeplini o sarcină care este mai mult decât esențială pentru societate. Multe companii au reușit să se reinventeze și să se adapteze rapid pentru a continua să își ofere serviciile cât mai normal, în ciuda rigorilor stării de alarmă. 

De fapt, datorită acestui lucru s-a putut continua consumul obișnuit, care a avut un impact pozitiv asupra economiei mondiale. Acest lucru este confirmat de informațiile date de Centrul de Cercetări Sociologice (CSI) privind obiceiurile și tendințele de consum, care asigură că 67,4% din populație a continuat să cumpere din supermarketuri și 86,4% nu și-au modificat lista de cumpărături obișnuită în această situație.

În plus, în această situație, canalul online al sectorului de distribuție crește substanțial, ceea ce este nu numai pozitiv, astfel încât consumul sectorului în sine nu se pierde, companiile din domeniu observând o creștere substanțială a afacerii.

Perspective pozitive pentru viitor

În această situație, la Randstad am detectat o creștere semnificativă a cererii de profesioniști pentru locuri de muncă legate de sectorul de distribuție în toată țara. Cele mai solicitate au fost profiluri precum casieri, lucratori comerciali, agenți de curățenie sau toate cele legate de pregătirea comenzilor, specialități de vânzare către public sau depozit. 

Conform unui studiu recent realizat de Randstad Research, recuperarea completă a activităților care influențează sectorul de distribuție nu va dura mult. Acesta este cazul, de exemplu, industriei alimentare, care este de așteptat să revină la cifrele pre-coronavirus înainte de jumătatea anului viitor. Între timp, transportul și logistica își vor reveni integral până la începutul anului viitor. Întoarcerea activității economice în condiții de normalitate va însemna și recuperarea pieței muncii în acest sector.