În luna martie, serviciul de angajare VDAB, a înregistrat cu o treime mai puține locuri de muncă vacante decât cu un an în urmă. Criza COVID este simțită în mod clar, dar, în ciuda acestei crize, Jan Denys, expertul Randstad pe piața muncii, oferă și oportunități atât pentru companii cât și pentru candidați.

În luna martie a acestui an, serviciul de angajare (VDAB) a fost înștiințat direct cu un total de 17.361 de posturi vacante. Față de martie 2019, aceasta a fost o scădere cu 31,3%. Scăderea ofertelor de locuri de muncă a fost generală, deși unele sectoare au fost lovite mai puternic decât altele. Industria ospitalității și turismului a înregistrat o scădere de 61,6%, iar vânzările cu ridicata și cu amănuntul și serviciile corporative au înregistrat un regres de peste 44%.

„Când apare o criză ca aceasta, companiile reacționează după un tipar familiar”, spune Jan Denys. „În primul rând, contractele temporare nu se reînnoiesc. În continuare, orice recrutare programată este revizuită. Acestea lucruri se observă din statistici. Piața muncii continuă să funcționeze. A treia fază se referă la concedieri. Acestea se întâmplă deja acum, dar mai târziu vor fi implementate reforme mai substanțiale. ”

nu există două crize la fel

Deși criza COVID are implicații serioase pentru piața muncii, Jan Denys dorește să adauge și unele nuanțe istorice. Față de criza de la începutul anilor șaptezeci, fluxul natural este mai mare în acest moment. „La vremea respectivă, puțini oameni au părăsit piața muncii în mod spontan. Mulți candidați s-au alăturat pieței muncii dar în același timp s-au pierdut multe locuri de muncă.

Ceea ce vedem acum nu este un cocktail atât de exploziv, dar prognosticul actual de 100.000 de noi solicitanți de locuri de muncă nu este neglijabil. Acesta este cel mai mare număr din cel de-al Doilea Război Mondial, deși trebuie menționat că, în timpul crizei din 2008, prognozele au fost mult mai grave decât cele întâmplate, iar acest lucru poate fi și acum. "

studiază încă un an

Deși piața muncii nu este închisă, mulți angajați se găsesc într-o situație particulară. Există vreun rost să solicitați un job (nou)? „Pentru unele profiluri, cum ar fi inginerii, va fi o mică schimbare, dar mulți alții vor trebui să-și ajusteze așteptările”, spune Jan Denys.

„Aceasta înseamnă că mai mulți oameni vor trebui să fie mulțumiți de un loc de muncă pe care nu l-ar fi avut în vedere acum un an. Nu trebuie sa fi capricios, poți găsi întotdeauna un alt loc de muncă mai târziu. "

Pentru noii veniți pe piața muncii, situația este și mai precară. Ei observă că este mai greu să își termine studiile și să se angajeze pe un post conform cu studiile terminate. „Studiul pentru un an în plus poate fi o opțiune într-un astfel de caz. Nu prin intermediul unei vacanțe, ci pentru a câștiga unele abilități suplimentare și a le implementa atunci când lucrurile își revin la normal ”, spune Jan Denys.

ține-ți ochii deschiși

Câștigarea unor competențe suplimentare nu este niciodată o idee proastă pentru cei care doresc să se înarmeze în așteptarea unor perioade mai bune. „Pentru cei fără locuri de muncă, aceasta este cu siguranță o strategie valabilă și, de asemenea, una foarte accesibilă.

Gama de cursuri online interesante este mai largă ca niciodată, așa că profitați de această ofertă. ” Cei care lucrează, dar ar lua în considerare să își schimbe locul de muncă, cu siguranță nu trebuie să își anuleze planurile”, subliniază Jan Denys. Ține-ți ochii deschiși pentru oportunități.

„Am înțeles că oamenii se simt incerti și tind să adopte o atitudine de așteptare, dar piața muncii continuă să funcționeze. Nu există niciun motiv să-ți lași planurile deoparte ani de zile. Îndrăznește să încerci orice este nou.

reușind să recruteze profile importante

Ca și candidații la job, companiile trebuie să-și facă și o evaluare a situației lor. Criza îi obligă să pună în funcțiune recrutarea - dar atunci cum te pregătești pentru o eventuala revenire a deficitului pe piața muncii? Jan Denys vede în principal oportunități. „Pentru companiile mari, acesta este un moment ideal pentru a deține un talent suplimentar. Talent pe care altfel ar fi greu de găsit pe piața muncii sau care ar fi disponibil doar prin headhunting.

Poate fi oportun să preiei anumite profiluri în acest moment. Acest lucru necesită să te uiți mai departe în viitor decât în ​​trimestrul următor. Acest lucru nu este ușor, dar poate fi ușor pentru companiile mici care operează pe o bază financiară fermă. Aceștia pot reuși să recruteze anumite profiluri care nu le-ar putea fi accesibile în circumstanțe normale. "