Pe măsură ce inteligența artificială este integrată în mediul de lucru modern, companiile importante își documentează atitudinea față de tehnologie prin dezvoltarea principiilor AI. Aceste principii își propun să ghideze utilizarea AI în cadrul companiei și să creeze o înțelegere comună între angajați cu privire la modul în care consideră compania că ar trebui utilizată Inteligența Artificială.

Indiferent dacă organizația ta folosește deja AI zilnic sau abia începe, ar fi benefic să aibă un set bine formulat de principii AI. Acest articol nu trebuie considerat consultanță juridică și nu oferim servicii de consultanță AI - însă dorim să îți împărtășim experiențele noastre interne și să explicăm ce sunt principiile AI, cum să le dezvolți și să îți prezentăm beneficiile pozitive pe care le vei vedea probabil după o implementare reușită.

Rolul principiilor AI

Spre deosebire de o politică oficială a companiei privind AI, principiile tale AI nu ar trebui să fie un set de reguli care trebuie respectate strict. În schimb, ele ar trebui să fie o colecție de declarații care descriu filosofia companiei tale cu privire la AI. Acestea ar trebui să îți ghideze angajații, nu să dea ordine, iar colegii care le citesc ar trebui să obțină o înțelegere intuitivă a atitudinii companiei tale față de diferite instrumente și cazuri de utilizare a Inteligenței Artificiale.

De exemplu, principiile tale pot stabili că oamenii ar trebui să aibă întotdeauna supraveghere atunci când se utilizează instrumente AI pentru a lua decizii - dar probabil că nu vor defini procesul specific de supraveghere. Detalii de genul acesta pot fi stabilite în politica privind AI sau într-un alt document intern de conducere.

Este imposibil să stabilești o listă de reguli pentru fiecare aplicație AI posibilă. Așadar, principiile tale AI ar trebui să le permită angajaților să evalueze cu ușurință cazurile potențiale de utilizare a Inteligenței Artificiale și să determine dacă sunt sau nu adecvate.

RM_1169-tech.webp
RM_1169-tech.webp

Cum să îți dezvolți propriile principii AI

Inspiră-te din experiența altora

Nu trebuie să pornești de la zero. Atunci când te gândești la atitudinea companiei tale față de AI, de ce să nu te inspiri de la giganții tehnologici care utilizează cu adevărat aceste instrumente? Companii precum Google și Microsoft și-au făcut publice principiile AI, așa că atunci când cauți concepte de bază pentru a le include în principiile tale AI, acestea ar putea fi un punct bun de plecare. Setul nostru de principii AI ar putea fi, de asemenea, o sursă de inspirație. Aceste companii pot părea foarte diferite de a ta, însă angajamentul lor față de o etică AI, axată pe oameni, ar trebui să fie împărtășit de fiecare companie.

Creează o echipă diversă din cadrul companiei

Sarcina de a crea principii AI nu ar trebui lăsată la o singură persoană. Diferite departamente vor folosi instrumente AI în moduri foarte diferite, iar pentru ca principiile tale să fie relevante pentru companie, ai nevoie de toate aceste perspective. Marketingul folosește probabil deja instrumente AI generative pentru a ajuta la redactarea textelor pentru postări pe social media sau articole de blog, în timp ce departamentul financiar ar putea folosi instrumente bazate pe AI pentru a detecta anomalii în conturi. AI este o tehnologie cu o arie de cuprindere vastă, nu un instrument singular, și ar trebui să obții feedback de la un grup divers de utilizatori atunci când iei orice decizie legată de AI.

Ține cont de valorile tale existente

Pentru a avea un efect, principiile tale AI trebuie să li se pară relevante angajaților și să devină ancorate în cadrul organizației. Așadar, în loc să dezvolți ceva complet nou, analizează valorile existente ale companiei. Acestea pot fi descrise în valorile tale fundamentale, principiile de afaceri, liniile directoare de brand sau documentele tale de misiune și valori. Oriunde s-ar afla, ele sunt probabil o sursă excelentă de material pentru instrucțiunile tale privind IA. De exemplu, dacă una dintre valorile cheie pentru compania ta este colaborarea, asigură-te că subliniezi importanța colaborării atunci când utilizezi instrumente AI - de exemplu, prin revizuirea și validarea în colaborare a deciziilor luate de instrumentele AI înainte de a fi implementate efectiv.

Reevaluează și ajustează-ți principiile în timp

Pe măsură ce organizația începe să utilizeze AI în moduri noi, iar angajații devin mai încrezători și mai competenți în utilizarea AI pentru a-și îmbunătăți abilitățile, este posibil să dorești să îți evaluezi și să îți ajustezi principiile - eventual pentru a acoperi noi cazuri de utilizare care au apărut de la prima publicare. În plus, reexaminarea principiilor tale la intervale regulate contribuie la revitalizarea lor și îi implică pe angajați, prevenind transformarea lor în încă un document ușor de uitat.

Efectele creării unor principii AI pentru compania ta

Ajută angajații să devină utilizatori de AI independenți și încrezători

Cifrele noastre interne arată că angajații sunt, în general, pozitivi cu privire la impactul AI asupra locurilor lor de muncă. Însă alte studii, precum acest raport de la OECD, au arătat o îngrijorare mică, dar semnificativă, din partea angajaților cu privire la impactul AI asupra siguranței locurilor lor de muncă pe termen lung. Prin stabilirea unei atitudini echilibrate și constructive în principiile tale AI, poți elimina aceste temeri, iar prin definirea elementelor de bază pentru ce ar trebui și ce nu ar trebui utilizată Inteligența Artificială, poți inspira angajații să înceapă cu încredere să experimenteze și să învețe singuri. Dacă sunt proiectate și implementate corect, principiile tale AI pot crea un mediu în care efectele pozitive ale AI pot înflori.

Vei maximiza beneficiile AI și vei minimiza dezavantajele

Instrumentele AI generative și cea mai recentă generație de software bazat pe AI pot stimula creativitatea, productivitatea și eficiența. Angajații care utilizează deja aceste instrumente pot confirma utilitatea lor pentru simplificarea sarcinilor repetitive, înțelegerea unor cantități mari de date complexe sau pentru a ajuta oamenii să depășească blocajele creative. Compania ta poate beneficia serios de pe urma  inteligenței artificiale, dar numai dacă este utilizată corect. Atunci când angajații înțeleg și acceptă principiile tale AI, vor începe să vadă efectele acestor avantaje - evitând în același timp aplicațiile AI potențial negative care pot ține compania ta pe loc, în loc să o propulseze înainte.

Pregătește-ți organizația pentru viitoarele dezvoltări ale AI

Principiile tale AI ar trebui să fie o descriere a abordării generale a companiei tale față de instrumentele AI, și nu o listă de reguli specifice - astfel încât, chiar și pe măsură ce tehnologia AI avansează și se dezvoltă în timp, principiile tale ar trebui să rămână relevante. Asta nu înseamnă că nu trebuie niciodată să faci modificări, dar chiar și pe măsură ce sunt lansate instrumente noi și puternice, concepte de bază precum transparența, supravegherea și comportamentul etic vor fi în continuare relevante.

Începe să proiectezi propriile principii IA

Fiecare companie poate beneficia de crearea propriilor principii AI. Pentru a te ajuta să începi, am creat un șablon de principii AI, modelat după setul nostru de principii. Este întotdeauna o provocare să pornești de la zero, așa că vei beneficia de utilizarea șablonului ca punct de plecare în munca ta internă. Simte-te liber să adaugi sau să adaptezi punctele noastre sugerate și să transformi șablonul în ceva de care întreaga organizație ta se poate simți responsabilă pe măsură ce începe să exploreze Inteligența Artificială.