Oricine a trecut deja prin multe experiențe cu diverse interviuri de angajare știe cât de ușor este să cazi în capcana clișeelor obișnuite. Adică acele răspunsuri banale și evidente care poate nu par așa pe moment, dar care cu siguranță nu au un efect prea bun asupra recrutorului.

Deși este adevărat că nu există candidatul perfect pentru un loc de muncă, uneori un efort suplimentar poate face diferența.

Nu este vorba doar despre a te prezenta cât mai bine, încercând să-ți arăți calitățile, dimpotrivă. De cele mai multe ori, ceea ce este apreciat cu adevărat de un intervievator este sinceritatea și simplitatea, precum și o doză bună de concretețe și exemple care să dovedească cu adevărat calitățile pe care candidatul pretinde că le posedă - de la abilități de rezolvare a problemelor până la excelente abilități de organizare.

În acest articol vom vedea, prin urmare, ce ar fi mai bine să nu spui la un interviu de angajare și care sunt frazele pe care ar fi mai bine să le eviți.

people having a job interview
people having a job interview

ce să eviți în timpul unui interviu de angajare?

Un aspect asupra căruia trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când ești la un interviu de angajare este transparența. Lipsa totală de sinceritate cu intervievatorul ar putea, de fapt, să se întoarcă împotriva ta, deoarece o mare parte din informații sunt ușor de verificat.

Concret, aspectele asupra cărora ar trebui să fim cât mai transparenți sunt fără îndoială abilitățile tehnice, așa zisele ”hard skills” (competențe, cunoașterea diferitelor programe sau a limbilor străine), experiența profesională anterioară și aspirațiile.

De exemplu, ar fi recomandat să spui imediat și clar dacă un rol nu ți se potrivește, în loc să scoți în evidență aspecte critice când este prea târziu pentru a da înapoi. Chiar și în acest caz, cea mai bună strategie este transparența, ilustrându-ți aspirațiile și motivațiile profesionale.

Apoi, unii recruiteri pot pune întrebări care sunt adevărate capcane, menite să pună candidatul în dificultate și să-i verifice capacitatea de adaptare și reacție.

Aceste întrebări, de fapt, îl determină pe candidat să devieze de la subiect. Prin urmare, ceea ce trebuie evitat sunt răspunsurile irelevante, care distrag atenția și nu sunt funcționale pentru cerințele postului pentru care candidează cineva.

Așadar, răspunsurile trebuie să fie scurte, coerente, dar mai ales trebuie să-l facă pe recrutor să înțeleagă clar de ce candidatul ar fi cea mai potrivită figură pentru acel rol specific și ce anume îl distinge de concurenți.

fraze de evitat la un interviu de angajare.

Eficiența unui interviu de angajare depinde nu doar de abilitățile profesionale ale candidatului, ci și de capacitatea acestuia de a comunica adecvat și convingător.

Anumite expresii pot fi contraproductive și pot compromite impresia generală pe care o lasă candidatul asupra recrutorului. Prin urmare, evitarea frazelor nepotrivite este esențială pentru a asigura un interviu de succes.

În primul rând, este important să eviți declarațiile prea personale sau confidențiale, deoarece acestea pot afecta imaginea ta de profesionist. Mai mult, exprimarea negativă sau excesiv de critică a experienței anterioare de muncă poate ridica semne de întrebare cu privire la capacitatea candidatului de a gestiona situațiile în mod constructiv.

Alege cu atenție cuvintele și tonului vocii astfel încât să eviți orice formă de aroganță sau autodefinire excesivă. Obiectivul este de a-ți prezenta profilul într-un mod pozitiv și competent, demonstrând în același timp respect și conștientizare a dinamicii profesionale. În acest context, comunicarea clară, respectuoasă și profesională devine fundamentală pentru reușita interviului de angajare.

Iată câteva exemple concrete de fraze pe care ar fi mai bine să le eviți, deoarece ar putea oferi o idee greșită despre profesionalismul și abilitățile tale:

„Dintotdeauna am visat să fac această meserie/această meserie este pasiunea mea.”

Acest tip de declarație, mai ales dacă este făcută spontan de candidat, ar trebui cel puțin analizată cu mare precauție. Nu toate rolurile pot fi „locul de muncă perect” sau ceea ce ai visat întotdeauna.

Trebuie să înțelegi clar contextul și, mai ales, poziția pentru care candidezi. Aceasta este o chestiune atât de credibilitate, cât și de seriozitate și profesionalism.

„Peste zece ani încă mă văd făcând această meserie.”

În mod normal, aceasta ar putea fi considerată o expresie de loialitate absolută față de companie. Cu toate acestea, efectul final poate fi foarte diferit în ochii unui recrutor, pentru care, de fapt, această declarație ar putea denota stagnare, lipsă de ambiție sau de dorință de a crește pe plan profesional.

Mai degrabă, ar trebui să te întrebi ce poți oferi companiei și care ar fi valoarea ta adăugată, pentru a putea da un răspuns de impact, capabil să impresioneze recrutorul.

„Cel mai mare defect al meu este că muncesc prea mult.”

Pe lângă faptul că sună artificial și foarte pregătit de acasă, această afirmație cu siguranță nu vorbește în favoarea sincerității tale. De fapt, abilitățile trebuie demonstrate întotdeauna și în orice caz în practica zilnică, nu prin vorbe.

O alternativă fără doar și poate mai bună este să evidențiezi experiența de muncă acumulată și lucrurile pozitive realizate de-a lungul anilor prin intermediul dedicării demonstrate în muncă și experiențele anterioare. Regula generală de aur pe care trebuie să o reții la un interviu de angajare este că sinceritatea și onestitatea sunt întotdeauna preferabile cânfd vine vorba despre ceea ce își dorește să audă un intervievator 

”Știu foarte bine ce face compania dumneavoastră.”

Dacă în timpul interviului apare întrebarea ”tu ce știi despre noi”, în loc să memorezi informațiile citite în secțiunea „Despre noi” de pe site-ul web al organizației pentru a le repeta intervievatorului, ar fi preferabil să faci o cercetare mai profundă. De exemplu, poți afla informații despre sectorul de referință în general, despre concurenți și despre valoarea adăugată pe care ai putea să o aduci companiei într-un astfel de context

Alternativ, poți pur și simplu să recunoști că nu cunoști prea multe detalii, ci doar aspectele principale ale activității, fără să minți cu privire la cunoștințele reale pe care le ai.

”Sunt bun la rezolvarea problemelor.”

Capacitatea de a rezolva problemele este cu siguranță o trăsătură apreciată de majoritatea recrutorilor, cu condiția să fie susținută de exemple și cazuri concrete în care ai demonstrat cu adevărat că poți rezolva o situație dificilă. Nu are rost să faci declarații generale nesusținute. Discutând despre cazuri specifice și arătându-i intervievatorului de ce anume ești capabil, este cu siguranță cea mai bună strategie pentru a lăsa o impresie bună.

Ești în căutarea unei noi oportunități profesionale? Vezi ofertele noastre de locuri de munca.

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile