Analiza SWOT este un instrument binecunoscut și utilizat în managementul afacerilor, deoarece îți permite să evaluezi modul în care funcționează afacerea sau proiectul pe care îl dezvolți și, pe baza rezultatelor obținute, să îți îmbunătățești planul strategic.

Dar realizarea unei analize SWOT personale poate fi un aliat fantastic chiar și pentru tine însuți. S-a dovedit că datorită ei, poate fi calculată eficiența individuală a fiecărei persoane.

În acest articol îți explicăm la ce folosește și cum să o realizezi.

Ia notițe!

Two business female and a male in an office putting sticky notes on a window
Two business female and a male in an office putting sticky notes on a window

1. din ce este compusă analiza SWOT personală?

Analiza SWOT personală constă în analizarea și identificarea punctelor forte și punctelor slabe ale unei anumite persoane. Astfel, aceasta poate lua în considerare într-un mod mai obiectiv care sunt posibilele sale riscuri și totodată care sunt oportunitățile de a se îmbunătăți profesional.

Pentru a realiza această analiză, trebuie luate în considerare două aspecte fundamentale:

Variabile externe

În ceea ce privește variabilele externe, trebuie luate în considerare toate aspectele care înconjoară persoana și care pot reprezenta o slăbiciune sau o îmbunătățire pentru aceasta. Trebuie avut în vedere că acestea nu depind de persoană, ci de mediul în care activează. Exemple: concurența, situația sectorului în care își desfășoară activitatea, oportunitățile tehnologice de care poate beneficia...

Variabile interne

Pe de altă parte, analiza SWOT trebuie să ia în considerare și variabilele interne, adică acelea care depind de persoana în sine. Exemple: propriile abilități, aspectele în care se poate îmbunătăți...

Odată efectuată această analiză, persoana își poate dezvolta o strategie de îmbunătățire personală și, astfel, își poate atinge obiectivele și poate deveni un profesionist mult mai remarcabil.

2. beneficiile analizei SWOT personale

Prin realizarea analizei SWOT personale, o persoană poate beneficia în multe aspecte, în special în ceea ce privește autocunoașterea și dezvoltarea personală și profesională. Astfel, luarea deciziilor devine mult mai simplă și orientată spre atingerea obiectivelor.

Pe lângă acestea, trebuie evidențiate următoarele beneficii:

  • Poți descoperi toate acele oportunități de care nu erai conștient.
  • Perspectiva din care te contempli pe tine însuți devine mult mai largă, oferind o viziune de ansamblu pentru a obține un spectru mai mare de acțiune.
  • Autocunoașterea este putere. Ceea ce se traduce într-un viitor mult mai bun.
  • Facilitează planificarea obiectivelor personale.
  • Îți permite să fii mult mai conștient de riscurile care te înconjoară și pe care trebuie să le înfrunți.
  • Energia alocată îndeplinirii obiectivelor este optimizată.
  • Crește posibilitatea de a reacționa eficient la situații dificile și chiar neprevăzute.

3. cum să realizezi o analiză SWOT personală

Pentru a efectua analiza SWOT personală, trebuie urmați următorii pași:

  1. Stabilește întâi întrebările personale care corespund variabilelor interne și externe.
  2. Odată ce ai clarificat acest aspect, împarte o foaie în patru părți.
  3. În fiecare parte, notează unul dintre următoarele titluri: Amenințări, Puncte forte, Puncte slabe și Oportunități.
  4. Pasul următor este să distribui diferitele variabile în funcție de cele patru categorii pe care le-am enumerat mai sus.
  5. După ce ai completat fiecare categorie, trebuie să analizezi rezultatul și să creezi o strategie adecvată care să îți permită să rezolvi amenințările și punctele slabe și să îți valorifici punctele forte și oportunitățile.

4. exemplu de analiză SWOT personală

Pentru a înțelege mai bine cum să realizezi o analiză SWOT personală, hai să luăm un exemplu concret:

Să presupunem că o persoană dorește să candideze pentru o poziție de conducere a echipelor dintr-un sector care include comunicarea internațională. Prin urmare, analiza sa SWOT ar putea arăta astfel:

exemplu de Analiza SWOP personala
exemplu de Analiza SWOP personala

Odată efectuată analiza SWOT personală, vei putea evalua cum să îți abordezi viitorul, ținând cont de punctele slabe, oportunități, amenințări și puncte forte. În acest fel, perspectiva ta va fi mult mai largă, mai clară și mai simplă, pentru a-ți putea ghida strategiile pe care trebuie să le urmezi în atingerea obiectivelor.

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile