ce este un operator CNC?

Un operator CNC lucrează în industria metalurgică, producând piese pentru mașinării cu ajutorul unei mașini cu control numeric computerizat. În calitate de operator CNC, operezi mașini și routere CNC și folosești abilități de programare pe calculator pentru a sculpta și finaliza prototipuri de componente. Operatorii CNC sunt membri critici ai oricărei echipe de inginerie industrială. Având în vedere natura muncii, operatorii CNC urmează o pregătire riguroasă pentru a opera cu precizie mașinăriile și pentru a menține standardele de înaltă calitate necesare.

sarcinile operatorului CNC

Operatorii CNC lucrează pe utilaje, pentru a tăia, sculpta și finisa prototipuri de componente de mașini. Acestea pot fi orice tip de piese, de la piese auto la unelte metalice și consumabile de feronerie. În plus, atribuie verificări de control al calității din când în când și raportează orice problemă programatorilor CNC pentru a face ajustările necesare ale mașinii. De obicei, operatorii CNC lucrează în cadrul unei fabrici, iar responsabilitățile profesionale diferă în funcție experiența profesională.

În timp ce operatorii CNC se găsesc, în general, în industria metalurgică, specialitatea ta este utilizată în diferite industrii. De exemplu, un operator CNC realizează piese pentru industria auto, de aprovizionare cu feronerie și de locuințe.

Activitatea operatorului CNC s-ar potrivi cu interesul tău pentru design și tehnologie? Atunci citește mai departe pentru a afla de ce competențe și calificări ai nevoie pentru a prospera într-un rol de operator CNC.

găsește job-uri
1

salariul mediu al operatorului CNC

Potrivit datelor Paylab și a resurselor interne Randstad România, salariul de bază, mediu, al unui operator CNC cu experiență de până la 2 ani, este de 3.000-3.500 de lei pe lună. Un operator CNC expert, cu ani de experiență, poate negocia un salariu de până la 6.000 de lei pe lună. Deoarece majoritatea operatorilor CNC lucrează în schimburi, unii angajatori au tarife orare mai mari pentru orele suplimentare. Rolul implică operarea unor utilaje care pot provoca răni grave. De aceea, majoritatea companiilor au în cadrul pachetului de compensații scheme de asigurare medicală privată și de viață.

factori care influențează remunerarea operatorului CNC

Salariul unui operator CNC se bazează pe diverși factori. De exemplu, experiența profesională relevantă determină pachetul de compensații. Cu o experiență minimă, veți câștiga un salariu de începător, în timp ce operatorii CNC cu experiență vastă în industrie cer un salariu mai mare. Nivelul educațional și calificările suplimentare îți sporesc pachetul de compensare. Formarea profesională, în urma căreia vei dobândi competențe specializate sau specializarea în operarea unor mașini CNC specifice îți îmbunătățește, de asemenea, perspectivele salariale. În timp ce operatorii CNC lucrează în schimburi, termenele limită și responsabilitățile suplimentare necesită, de obicei, ore de lucru suplimentare. Salariul tău net va fi mai mare dacă ești dispus să lucrezi ore suplimentare și ore de weekend.

2

tipuri de operatori CNC

Operatorii CNC se pot specializa în diferite aspecte ale operării mașinilor cu comandă numerică pe calculator. Unele tipuri includ:

om de aproape, zâmbitor care operează mașini
om de aproape, zâmbitor care operează mașini
3

lucrul ca operator CNC

Lucrul ca operator CNC este un punct de plecare excelent pentru o carieră în diverse domenii, în special în inginerie mecanică și producție industrială. Citește mai departe pentru a afla cum vor arăta responsabilitățile și spațiul de lucru.

4

educație și formare

Cei mai mulți oameni intră în cariera de operator CNC prin cursuri de calificare sau prin ucenicie. Unele dintre cerințe includ: 

aproape, femeie purtând salopete
aproape, femeie purtând salopete

aptitudini și competențe

În calitate de operator CNC, ai nevoie de următoarele aptitudini și competențe:

5

întrebări frecvente (FAQs)

Întrebări frecvente despre lucrul ca operator CNC

thank you for subscribing to your personalised job alerts.