ce este un systems engineer?

Un inginer de sistem este un profesionist care aplică principiile ingineriei pentru a dezvolta și menține sisteme eficiente. Aceștia joacă un rol crucial în diverse industrii prin rezolvarea multiplelor probleme din sisteme. Spre deosebire de alți ingineri care rezolvă problemele în părți independente, un inginer de sistem adoptă o abordare holistică prin studierea interconexiunilor dintre sisteme. Atunci când un systems engineer dezvoltă un sistem, se asigură că acesta oferă o experiență pozitivă pentru utilizator, ținând cont în același timp de obiectivele și operațiunile companiei.

ce face un systems engineer?

În calitate de inginer de sistem, ești interfața dintre stakeholderi în procesul de dezvoltare a sistemelor. Asta înseamnă că rolul tău principal se învârte în jurul definirii, dezvoltării, testării, întreținerii și înlocuirii sistemelor. Ții cont de punctele de vedere ale conducerii, ale utilizatorilor finali, ale inginerilor de specialitate și ale furnizorilor pentru a crea un sistem eficient pentru angajatorul tău.

Sistemele nu sunt strict legate de calculatoare, dar se bazează pe progresele din inginerie și pe cele mai recente tehnologii. În calitate de systems engineer, poți lucra în sisteme informatice, mecanice, electrice și de producție pentru a te asigura că toate componentele funcționează împreună și răspund nevoilor consumatorilor. De asemenea, colaborezi cu diferitele departamente dintr-o companie pentru a asigura un proces de producție fără probleme și o întreținere adecvată a sistemelor existente.

Crezi că activitatea de systems engineer s-ar potrivi cu abilitățile tale de rezolvare a problemelor și de inovare? Atunci citește mai departe pentru a afla ce competențe și calificări sunt necesare pentru a prospera într-un rol de systems engineer.

găsește job-uri
1

salariul mediu al unui systems engineer

Potrivit Paylab și confirmat de resursele interne Randstad România, salariul mediu pentru un rol de systems engineer este de 10.000 RON net pe lună. La începutul carierei de systems engineer, veniturile încep de la 4.000 - 5.000 RON net pe lună. Inginerii de sistem cu experiență, cu abilități suplimentare și expertiză în diverse specializări, câștigă peste 12.000 RON net pe lună. Pachetul tău salarial va include, de asemenea, și beneficii nemonetare. 

ce factori influențează salariul unui systems engineer?

Salariul unui systems engineer depinde de nivelul de experiență și de calificări. Când vorbim despre un rol entry-level, competențele și experiența de lucru sunt minime; prin urmare, salariul va fi mai mic în comparație cu cel al inginerilor de sistem cu experiență. Nivelul tău de calificare este, de asemenea, un factor important care va influența pachetul salarial. Inginerii de sistem cu o licență relevantă câștigă mai mult în comparație cu cineva care are doar experiență în domeniu. Dacă te concentrezi pe un domeniu de studiu specific, este posibil să câștigi mai mult decât un systems engineer generalist. De exemplu, specializarea în sisteme informatice îți mărește pachetul salarial datorită expertizei suplimentare în domeniu.

Locația angajatorului tău poate avea, de asemenea, un impact asupra salariului. Companiile din marile orașe plătesc mai mult, dat fiind costul ridicat al vieții și a cererii crescute de profesioniști. Orașele mai mici au un cost de trai scăzut și o cerere mai mică de ingineri, ceea ce îți poate limita perspectivele salariale.

2

tipuri de systems engineer

Rolul tău este de a proiecta sisteme informatice care să corespundă nevoilor clienților tăi. Diferența o poate face sistemul de operare pe care lucrezi (Ex: iOS, Android, Windows, Linux).

De exemplu, dacă o companie de vânzare cu amănuntul are nevoie de un sistem de gestionare a vânzărilor, încorporezi toate funcțiile relevante pentru gestionarea comerțului cu amănuntul, cum ar fi sistemele de gestionare a facturilor și a stocurilor. De asemenea, oferiți consultanță cu privire la cele mai bune instrumente software și hardware pentru ca sistemul informatic să funcționeze eficient.

femeie și bărbat care au o conversație într-un mediu IT
femeie și bărbat care au o conversație într-un mediu IT
3

activitatea unui systems ingineer

Ești curios ce face zilnic un systems engineer? Citește mai departe pentru a afla rutina de lucru și sarcinile unui inginer de sistem:

4

educație și formare

Pentru a deveni systems engineer, ai nevoie de cunoștințe solide de inginerie și de concepte de business. Acest lucru necesită calificări educaționale, inclusiv:

bărbat care poartă căști în timp ce lucrează la laptop
bărbat care poartă căști în timp ce lucrează la laptop

aptitudini și competențe

Pentru a lucra ca systems engineer ai nevoie atat de soft skills cât și de hard skills, inclusiv:

5

întrebări frecvente (FAQs)

Întrebări frecvente despre job-ul de systems engineer

thank you for subscribing to your personalised job alerts.