Tu ești coloana vertebrală a familiei? Ești responsabil pentru copii, membri ai familiei cu probleme de sănătate sau persoane cu dizabilități?

Dacă răspunsul este ”da”, articolul acesta este perfect pentru tine!

Știm că ești un angajat capabil și calificat pentru a lucra în locuri de muncă ce se potrivesc cu abilitățile și experiența ta, astfel încât să îți îndeplinești aspirațiile de carieră și pentru a contribui la creșterea afacerii. Cu toate acestea, în unele cazuri, poți simți că trebuie să aleagi între muncă și responsabilitățile ce țin de îngrijirea familiei, ceea ce poate duce la stres și dificultăți financiare.

Acest articol de blog oferă șapte sfaturi ”coloanei vertebrale a familiei", pentru a naviga eficient prin ziua de lucru și a obține un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală și totodată pentru a asigura un venit financiar stabil. Prin comunicare activă, o rutină flexibilă, stabilirea limitelor potrivite, alocarea timpului pentru prioritățile tale, delegarea sarcinilor, exploatarea tehnologiei și menținerea concentrării, sperăm că îți poți echilibra eficient responsabilitățile profesionale și îndatoririle personale.

ghid pentru echilibru munca viata personala
ghid pentru echilibru munca viata personala

1. creează o rutină (flexibilă)

Spre deosebire de cei ce pot avea o rutină constantă și strictă, tu va trebui să te adaptezi la un program flexibil care să funcționeze pentru tine și care să se plieze atât pe nevoile tale cât și pe cele ale dependenților tăi.

Adaptează-ți programul de lucru în funcție de celelalte angajamente, cum ar fi programările la medic sau orele de meditații, păstrând totuși suficient timp pentru a răspunde la eventualele situații de urgență ce pot apărea la muncă.

Din fericire, din ce în ce mai multe companii oferă beneficii de lucru hibrid sau chiar la distanță pentru a ajuta angajații să aibă un echilibru mai sănătos între viața profesională și cea personală. În același timp, aceste aranjamente flexibile de lucru ajută angajatorii să-și extindă baza de talente pentru a include persoane cu dizabilități și persoanele ce nu pot renunța la responsabilitățile personale în detrimentul unui loc de muncă decent.

Crearea unei rutine armonioase care să se plieze atât pe muncă, cât și pe angajamentele personale necesită o comunicare transparentă cu persoanele cu care lucrezi. Setează o discuție deschisă, cu managerii tăi, despre nevoile și responsabilitățile personale pentru a stabili un program de lucru care să-ți permită să te ocupi atât de nevoile personale, cât și de situațiile de la muncă.

 

2. profită de beneficiile oferite de angajator

Stresul ce apare atunci când ești responsabil de familie în timp ce lucrezi poate pune o presiune semnificativă asupra sănătății tale fizice și mentale, iar angajatorul tău te poate sprijini în această călătorie.

În ziua de astăzi, angajatorii se concentrează tot mai mult pe starea de bine și echilibrul între viața profesională și cea personală pentru a construi o forță de muncă mai fericită și mai sănătoasă. Pe lângă programul de lucru hibrid, angajații beneficiază de inițiative de suport suplimentare, cum ar fi programele de asistență pentru angajați, concediile de îngrijire a membrilor familiei, reducerile corporative pentru screening-uri de sănătate.

Atunci când nu folosești pe deplin beneficiile angajatului, ai putea cheltui bani pe lucruri la care ai putea economisi! Vorbește cu echipa ta de resurse umane pentru a înțelege beneficiile la care ai dreptul în funcție de vechimea ta, durata angajamentului și contractul de muncă, astfel încât să-ți îmbunătățești starea de bine în ansamblu.

3. trasează o limită clară între muncă și viața personală

Nu toți colegii, prietenii sau membrii familiei vor îți vor înțelege cu adevărat situația și presiunea sub care te afli. Uneori va trebui să decalezi proiectele sau termenele limită. De exemplu atunci când ai nevoie de mai mult timp pentru a avea grijă de copii sau chiar când ești nevoit să apelezi la concediu medical pentru probleme urgente de sănătate.

Dacă prietenii sau colegii tăi nu înțeleg care sunt responsabilitățile tale și nu îți oferă sprijin pentru a-ți reduce stresul, acest lucru ar putea duce la epuizarea ta.

O modalitate prin care poți gestiona stresul prin stabilirea de limite clare între viața de muncă și cea personală este comunicarea acestor limite către colegii și managerii tăi. Imaginează-te desenând o linie între munca ta și viața ta. Este ca și cum ai crea propria ta zonă de siguranță, unde tu deții controlul și unde lucrurile sunt stabile. Poți trasa această linie prin conversații transparente și oneste cu colegii de muncă și șefii tăi.

Atunci când colegii tăi îți cunosc disponibilitatea, nu mai trebuie să fii "mereu acolo" pentru ei. Astfel, nu va mai fi nevoie să răspunzi la e-mailuri sau la apeluri atunci când dependentul tău are nevoie de atenția ta.

Încearcă următoarea abordare - discută cu managerul tău la începutul fiecărei săptămâni și spune-i când vei fi ocupat cu responsabilitățile de îngrijire și când vei fi disponibil pentru a soluționa task-urile de la muncă. Alocă timp pentru a-ți trasa lista de sarcini săptămânale cu șefii și colegii tăi, astfel încât să te asiguri că nu vei neglija nici munca.

Poți, de asemenea, să blochezi intervale de timp în calendarul de muncă pentru a indica disponibilitatea ta colegilor. Când programează întâlniri, colegii tăi vor putea să evite suprapunerea și vor căuta un interval de timp care să funcționeze pentru toată lumea. Este ca și cum le-ai da un avertisment fără să spui niciun cuvânt.

Crearea unui echilibru sănătos ne ajută să ne reîncărcăm, să fim productivi la muncă și să petrecem timp de calitate cu cei dragi, conducând în cele din urmă la o viață mai fericită și mai sănătoasă.

4. fă-ți timp pentru tine și pentru starea ta de bine

Într-o lume agitată, în care trebuie să jonglăm cu un milion de sarcini, poate fi dificil să găsești acest echilibru între familie și muncă. Dacă nu ai grijă, poți foarte ușor să te dedici complet celorlalți și să uiți de propria ta stare de bine și fericire.

Acesta este un drum alunecos către epuizare, stres și alte probleme de sănătate mai grave. Îngrijirea de sine este, fără îndoială, chiar mai importantă pentru cei care sunt responsabili de îngrijirea altora. Având grijă de tine, poți avea grijă și de persoanele dragi și, totodată,poți îmbunătăți starea lor de bine.

Trebuie să-ți faci timp pentru tine și să iei o pauză de la responsabilitățile de îngrijire din când în când. A avea grijă de tine nu este egoist. Este ca și cum ți-ai pune masca de oxigen înainte de a-i ajuta pe alții - trebuie să ai grijă de tine în primul rând.

Ia-ți un moment să faci ceva care îți aduce bucurie, fie că este vorba despre o plimbare în parc, să-ți faci o ceașcă de ceai sau pur și simplu să citești o carte. Ar trebui să iei și scurte pauze, cum ar fi o scurtă siestă sau să aloci pur și simplu puțin timp pentru a te relaxa.

Atunci când îți acorzi timp pentru odihnă, te vei simți mai pregătit să ai grijă de ceilalți. Te vei simți și mai încrezător în gestionarea oricăror provocări pe care viața ți le rezervă.

5. deleagă sarcini atunci când este posibil

Când vine vorba de gestionarea sarcinilor, găsirea echilibrului dintre muncă și viața personală este esențială. Este exact ca o masă echilibrată - vrei puțin din fiecare.

Cu toate acestea, ceea ce face o diferență semnificativă este să știi când să ceri ajutor și să delegi unele sarcini colegilor de muncă sau familiei!

Desigur, este tentant să vrei să deții controlul și să le faci singur pe toate, mai ales atunci când știi exact cum trebuie să se desfășoare lucrurile. Totuși, atunci când colaborezi cu colegii tăi, poți reduce semnificativ stresul știind că fiecare are un rol de jucat în contribuția voastră la un scop comun.

Comunicarea eficientă este cheia pentru delegarea sarcinilor cu succes. Atunci când împarți sarcini, fii foarte clar cu privire la ce trebuie să se întâmple și când. Poți să rămâi prezent pentru a oferi mai multe informații pe măsură ce proiectul progresează.

Lucrând împreună, tu și echipa ta puteți realiza mai mult și vă puteți bucura de o viață mai echilibrată împreună.

6. lucrează remote și profită de tehnologie

Conexiunea digitală nu a fost niciodată atât de importantă pe cât este în mediul de lucru de astăzi, când toată lumea lucrează la diferite ore și din diferite locații.

Progresele tehnologice și creșterea opțiunilor de lucru la distanță au făcut mai ușor ca niciodată să comunici cu managerii și colegii tăi, indiferent de locul în care te afli.

Ai puterea de a rămâne conectat, chiar și atunci când ești în mișcare. Un simplu mesaj text sau vocal poate face o mare diferență în gestionarea timpului tău mai eficient și mai eficace. Poți folosi, de asemenea, aplicații de productivitate pentru a te ajuta să rămâi concentrat și să eviți distragerile.

trimite un mesaj colegilor
trimite un mesaj colegilor

Așadar nu lăsa distanța să fie șeful tău! Folosește tehnologia în avantajul tău și menține relații solide cu colegii pentru a-ți atinge obiectivele ca un profesionist!

7. fii prezent

Viața are o modalitate amuzantă de a ne încărca cu o grămadă de lucruri de gestionat, toate în același timp. Probabil ai avut și tu uneori sentimentul că deși ești fizic în cameră, mintea este în cu totul altă parte.

Cercetările au arătat că încercarea de a face mai multe lucruri în același timp poate duce la erori și la scăderea productivității. În timp ce unele sarcini simple pot fi combinate, cum ar fi ascultatul muzicii în timp ce scrii e-mailuri, sarcinile mai complexe suferă adesea atunci când încerci să le faci în același timp.

Când ești la serviciu, fii prezent pentru colegii tăi. Oferă valorifică-ți timpul răspunzând la întrebările lor și sprijinindu-i în îndeplinirea termenelor limită sau oferindu-ți cunoștințele și expertiza. Prin prezență deplină, vei crește productivitatea echipei și vei îmbunătăți legăturile cu colegii tăi.

Când ești cu cei dragi, asigură-te că timpul petrecut contează. Lasă telefonu și acordă-le atenție în adevăratul sens al cuvântului. Sunt acele momente mici care contează, iar prin a fi cu adevărat prezent, creezi conexiuni mai profunde și le demonstrezi că ei contează pentru tine.

fii proactiv când vine vorba de bunăstarea ta la locul de muncă

Optimizarea integrării vieții profesionale și a celei personale este un proces care necesită grijă și atenție continuă. Nu este vorba despre găsirea soluției perfecte pentru toate problemele tale peste noapte - este vorba despre a fi conștient de deciziile pe care le iei acasă și la locul de muncă.

Prin urmarea sfaturilor prezentate în acest articol, poți jongla mai eficient atât cu sarcinile de la birou, cât și cu rolul de îngrijitor și poți obține un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. Amintește-ți să-ți comunici nevoile eficient, să fii un angajat de încredere și să cauți ajutor atunci când este necesar.

Dacă lucrezi cu un angajator care nu îți oferă sprijinul potrivit, ar putea fi momentul să cauți ajutor. Poți să te adresezi consultanților noștri pentru asistență în găsirea unui angajator ce poate susține nevoile tale. Recrutorii noștri te pot ajuta să găsești un loc de muncă ce oferă un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile