Negocierea salariului este extrem de crucială pentru a debloca un câștig de mai mare. În ciuda provocărilor în negocierea salariului și a stresului asociat cu acesta, ar trebui să știi cum să negociezi pentru un salariu și să înveți care este grila de salarizare pentru rolul tău.

Negocierea salariilor este adesea văzută ca o situație inconfortabilă, astfel încât nu este surprinzător faptul că majoritatea oamenilor (57%) nu au încercat niciodată să negocieze pentru un salariu mai mare. În special, femeile sunt mai puțin susceptibile să se angajeze în aceasta din cauza decalajului de salarizare existent deja între femei și bărbați.

Angajații de peste tot au tendința de a se îndepărta de negocierile salariale, deoarece nu doresc să fie percepuți ca fiind aroganti sau lacomi și nu vor să perturbe dinamica stabilită la locul de muncă. În timpul exercițiilor anuale de revizuire a salariilor, angajatorii sunt susceptibili să facă o ofertă mai conservatoare atunci când le oferă angajaților o creștere. Ofertele lor tind să fie conștiente de buget și să fie calculate în funcție de inflație, medii de piață și deținere. Cu toate acestea, oferta lor poate fi mai mică decât ceea ce îți pot oferi de fapt, cu așteptarea ca unii angajați să poată negocia pentru mai mult. Dacă puteți negocia cu succes și să justificați de ce meritați, angajatorul vă poate oferi doar un salariu mai mare pentru a vă reține și a vă motiva.

5 sfaturi despre cum să negociezi pentru un salariu mai mare

Un lucru de remarcat în timpul negocierii este de a rămâne cordial și rezonabil. Procesul de negociere a salariilor ar trebui să fie o colaborare, nu un conflict. Amenințarea de a pleca dacă nu obțineți ceea ce doriți sau crearea unei alte oferte de muncă va da percepția că sunteți un angajat neloial. De asemenea, semnalează angajatorului că motivațiile tale sunt pur financiare.

Dacă ești gata să începei procesul de negociere, iată cinci pași pe care îi poți face.

1. cercetează

Efectuarea unei cercetări ample este primul pas pentru negocierea unui salariu mai mare. Fără a face acest lucru, riști să fi prost plătit sau să soliciți o sumă mult peste nivelul pieței. Căută sa te evaluezi cu cei ce au abilitățile și experiența ta. Îți vă permite să evaluezi locul în care te afli în raport cu ceilalți, dar oferă și un punct de referință bun pentru a te ajuta să îți stabilești așteptările salariale.

Pentru a afla grila salariala, poți utiliza instrumente precum ghidul nostru de salarizare online. Alternativ, vă puteți conecta cu un recruiter pentru a afla cât de multe companii sunt dispuse să plătească pentru cineva cu experiența și experiența ta.

2. stii ce vrei

După ce ai terminat cercetarea, artrebui să ai o idee asupra grilei de salarizare unde te poți încadra conform experienței. Cu toate acestea, dacă angajatorul te întreabă despre așteptările tale, îți recomandăm să dai o cifră mai precisă în locul grilei de salarizare. Citarea unei cifre de salariu din partea superioară a grilei în loc de mijloc sau de jos vă oferă suficient spațiu pentru a negocia în jos, ceea ce ar trebui să fi pregătit să faci.

3. arata-ti valoarea ca angajat

Un lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când negociază pentru un salariu mai mare este să fii pregătit să îți justifice solicitarea. Este posibil ca angajatorul să te întrebe de ce crezi că meriți o majorare și cum ai calculat marirea solicitată. Acesta este locul în care pregătirea este esențială - ar trebui să intri în procesul de negociere a salariilor înarmat cu informații care te vor ajuta să susții argumentul că meritați mai mult. Poți face acest lucru evidențiind contribuțiile aduse și împărtășind feedback pozitiv din partea clienților și colegilor. Din perspectiva companiei, valoarea este de obicei legată de rezultatele pe care le produceți. Astfel, atunci când vă începeți negocierea, utilizează valori cantitative în loc de enunțuri calitative generale.

4. fii încrezător

Când se negociază pentru un salariu mai mare, încrederea este esențială. În ciuda faptului că nu este întotdeauna adevărat, persoanele care au încredere în abilitățile lor sunt de obicei percepute a fi mai competente, ceea ce va ajuta în mod clar atunci când solicită o creștere. Proiectează-ți încrederea articulându-ți cuvintele cu atenție și fiind atent la limbajul corpului tău.

De asemenea, ar trebui să eviți scuze în timpul procesului de negociere. Amintește-ți, faptul că dorești să fi plătit ceea ce meritați cu adevărat și nu este nimic de care să îți pară rău. A cere scuze pentru așteptările tale nu face decât impresia că nu ești nici sigur și nici nu te-ai convins în totalitate de valoarea de sine, ceea ce nu este mesajul pe care vrei să-l transmiți despre tine atunci când negociezi pentru un salariu mai mare.

5. stabileste-ți salariul minim acceptabil

Ultimul lucru pentru care ar trebui să fi pregătit înainte de a începe procesul de negociere salarială este să ai în minte cea mai mică sumă pe care ești dispus să o accepți fără a dori să renunțați la locul de muncă. Acestă sumă ar trebui să se afle în pragul salariului minim pe care l-ați cercetat anterior și unul pentru care nu te-ar deranja să rămâi cu angajatorul actual.

Divulgarea acestei sume angajatorului chiar la începutl procesului de negociere nu este cea mai bună idee. Permiteți procesul de negociere să reducă numărul, dar să fii suficient de îndrăzneț pentru a merge mai departe dacă scade sub minim.

Negocierea salarială nu a mers atât de bine cum sperai?

Dacă nu ai reușit să obți o creștere salarialo din cauza unor factori care nu sunt sub controlul tău, cum ar fi compania care are bugete mai mici, să știți că există întotdeauna o opțiune.

Dacă crezi că ești neplătit pentru contribuțiile și pentru valoarea pe care o aduceți la companiei, atunci poate este timpul să căuți o oportunitate care să ofere stimulente mai bune.

Conectează-te cu Randstad astăzi pentru a vedea dacă există locuri de muncă acolo pentru tine intr-o companie care îți poate satisface asteptari salariale.